Jauna veida apdrošināšana – kiber-apdrošināšana

Mūsdienās internets ir viena no visplašākajām un populārākajam vidēm ne tikai izklaidei un saziņai, bet arī biznesam. Un tā kā arī šādiem interneta biznesiem ir nepieciešama apdrošināšana, tad salīdzinoši nesen apdrošināšanu tirgū ir parīdījies jauns produkts – kiber-apdrošināšana.

Kiber-apdrošināšana ir apdrošināšana, kura ir pakalpojums, kurš apdrošina gan uzņēmumus, gan privātpersonas no ar internetu saistītiem riskiem, kā arī nereti arī vispārīgi no ar informācijas tehnoloģijām saistītiem riskiem.

Tā kā šādi riski visbiežāk ir nevis fiziski, bet gan virtuāli un netaustāmi, tad šos riskus lielākā daļa parastās apdrošināšanas polises neietver, un tādēļ arī nenodrošinās kompensāciju, ja kaut kas notiek saistībā ar šiem riskiem. Kā arī internetam un citām informācijas tehnoloģijām visbiežāk un lielākajā daļā valstu vēl nav pietiekami skaidri un labi izstrādāti likumi, kuri apgrūtina apdrošinātāju iespēju patiešām apkalpot klientus un piedāvāt tiem labu apdrošināšanu arī šajā jomā.

Taču, par laimi, ar jaunā tipa kiber-apdrošināšanu, kura specializējas apdrošināšanas nodrošināšana tieši ar internetu satītos jautājumos, spēs tev dot drošības spilvenu arī tad, ja viss tavs bizness norit interneta vidē un tev nav daudz taustāmu lietu, ko apdrošināt. Visbiežāk kiber-apdrošināšana iekļauj sevī apdrošināšanu pret datu zaudējumiem, datu zādzībām, pret hakeriem un cita veida kiber-uzbrukumiem, kā arī apdrošināšanu gadījumos, kad tevi pieviļ tieši tehnoloģijas, piemēram, tavai aparatūrai rodas kļūdas, kuru rezultātā tu pazaudē būtiskus datus vai citu svarīgu informāciju.

Un, jo kiber-apdrosināšana nodrošina tevi pret uzbrukumiem, datu zaudēšanu un kļūdām, kas pietiekami bieži ar rasties, darbojoties ar tehnoloģijām un īpaši datoriem, tad tas nozīmē, ka šī apdrošināšana var būt tava atbilde tad, kad tevi pieviļ pat visdārgākā tehnika. Kā arī šī apdrošināšana, lai gan tiek noslēgta kādā konkrētā valstī, nav ierobežota vienas valsts robežās, jo internets nav parādība, kura ir sastopama tikai vienā valstī, bet gan kaut kas tāds, kas ir visur pasaulē un visbiežāk arī interneta biznesi neaprobežojas ar darbību vienā valstī.

Kā arī kiber-apdrošināšana, papildus drošībai, ka datu zudumu vai citu kļūdu gadījumā, tu par to saņemsi kompensāciju, tieši nodrošina arī vispārīgu tava biznesa vai vienkārši interneta darbību drošību, jo tā nodrošina, ka potenciāli ikviens tevis neizraisīts incidents tev var nodrošināt kompensāciju.

Manuprāt, šāda kibe-apdrošināsana ir nākamā lielā apdrošināšanas nozare aiz OCTA polisēm un dzīvības un mājokļa apdrošināšanām, jo ik momentu arvien vairāk un vairāk cilvēki sāk izmantot internetu tādās jomās, kuras prasās apdrošināšanu. Un, tā kā tieši šī kiber-apdrošināšana var nodrošināt daudz lielāku drošību pret arvien pieaugušajiem hakeru uzbrukumiem un datu zādzībām, tad, domāju, kad nākotnē tieši kiber-apdrošināšana būs nozīmīgākais un populārākais apdrošināšanas veids, kuru izmantos lielākā daļa cilvēku.